Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη

Σε πιλοτική λειτουργία έχει τεθεί ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης https://sdigmap-dev.tee.gov.gr/sdmquery/public/. Η ανάπτυξη ενιαίου ψηφιακού χάρτη, ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και συγκεκριμένα στην «Δράση 16960 – Έξυπνες περιβαλλοντικές και πολιτιστικές υποδομές» βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του και σύμφωνα με το ΤΕΕ, τις επόμενες εβδομάδες θα μπει σε παραγωγική λειτουργία.

 

Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης είναι από τις σημαντικότερες υποδομές γεωχωρικών δεδομένων. Μέσω του ενιαίου ψηφιακού χάρτη επιδιώκεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και ενσωματώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δημόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας, με σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιμη μέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρμας.

 

Στόχος του είναι η βελτίωση και διεύρυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και επενδυτών, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων υπηρεσιών «μίας στάσης» για τις οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες, που σχετίζονται με τη Δόμηση στους τομείς Τουρισμού, Παραγωγικών-Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων και Κατοικίας.

 

Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει στην αποδοτικότητα του εκάστοτε δημόσιου φορέα, παρέχοντας όλη την πληροφόρηση που χρειάζεται για την ορθότερη λήψη αποφάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, καθώς και την εφαρμογή διορθωτικών και αναπτυξιακών ενεργειών, ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις.

 

Το έργο θα αξιοποιήσει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως:

α) όρους και περιορισμούς δόμησης,

β) χρήσεις γης.

γ) σχέδια πόλεων,

δ) γεωτεμάχια κτηματολογίου,

ε) δασικές εκτάσεις,

στ) περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων,

ζ) ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα,

η) προστατευόμενους χώρους.

 

Οι πληροφορίες αυτές θα συμβάλλουν στην ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Χρειάζεστε βοήθεια;

Επιτυχής Ολοκλήρωση Σεμιναρίων του Έργου LIFE PROWhIBIT

Η Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως συντονιστής του έργου “LIFE PROWhIBIT” (Πρόληψη Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων με “Έξυπνες” Επιθεωρήσεις),

Περισσότερα »