LIFE ATIAS: Διαχείριση του Αμερικανικού Μινκ στη Βόρεια Ελλάδα

H «Lever-Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», στο πλαίσιο του έργου LIFE ATIAS – «Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά», υποστήριξε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, ως εταίρο του έργου, στη διοργάνωση της Τελικής Ημερίδας του έργου με τίτλο «Διαχείριση του Αμερικανικού Μινκ στη Βόρεια Ελλάδα».


Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του αμφιθεάτρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ενώ ομιλητές ήταν εκπρόσωποι των εταίρων του έργου, όπως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ), η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και η εταιρεία Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΤΕΧΝΟΟΜΟΙΟΣΤΑΣΤΗ.


Στην ημερίδα προσκλήθηκαν επίσης εκπρόσωποι φορέων διαχείρισης, τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, εκπρόσωποι από φορείς άλλων συναφών έργων, και άλλο σχετικοί οργανισμοί.


Την εκδήλωση χαιρέτησε πρωτίστως ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (Α.Δ.Μ.–Θ.), κύριος Ιωάννης Σάββας, εξηγώντας τον ρόλο της ΑΔΜ-Θ στο έργο και τη συμβολή της στις δράσεις του, ευχαριστώντας παράλληλα τους εταίρους για τη ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή τους αλλά και για το ρόλο τους στη συνέχεια του έργου και τη διάχυση των αποτελεσμάτων του μετά τη λήξη του.


Χαιρετισμούς απηυθύναν επίσης ο Καθηγητής, Γεώργιος Τσαντόπουλος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη της άμεσης διαχείρισης των εισβλητικών ειδών στην Βόρειο Ελλάδα, ο κος Ιωάννης Φραγγίδης, Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας και Θράκης (ΚΟΜΑΘ), και ο κος Χαρίλαος Νικοκάβουρας, από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ο οποίος συνεχάρη τους εταίρους για την ολοκλήρωση του έργου LIFE ATIAS και τόνισε τη σημαντικότητα των αποτελεσμάτων του έργου στην τοπική κοινωνία.


Η Τελική Ημερίδα αναπτύχθηκε σε δύο (2) μέρη. Στο πρώτο μέρος οι παρουσιάσεις εστίασαν στο έργο, τις δράσεις του και τα αποτελέσματά του με ακριβή στοιχεία από καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκειά του. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας αναλύθηκαν τεχνικές, μεθοδολογίες, και τεχνικές λύσεις για την καταγραφή και διαχείριση του πληθυσμού του Αμερικανικού Μινκ, μέσω χαρτογραφήσεων, με τη χρήση δεδομένων πεδίου και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικής. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων, για τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια του έργου και τις μελλοντικές προκλήσεις με στόχο την καλύτερη κατανόηση των μέτρων διαχείρισης ξενικών ειδών στην Βόρειο Ελλάδα.


Το έργο LIFE ATIAS, αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια καταγραφής της εξάπλωσης, αντιμετώπισης και διαχείρισης του Αμερικανικού Μινκ στη Βόρεια Ελλάδα. Το έργο έχει ως σκοπό την εγκατάσταση ενός συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και άμεσης εξάλειψης των εισβλητικών ξενικών ειδών( Invasive – Alien Species ) στη Βόρεια Ελλάδα, την ανάπτυξη τεχνικού και διαχειριστικού πλαισίου για την εξάλειψη σε τοπικό επίπεδο, εντός και εκτός περιοχών του δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, και τον περιορισμό του πληθυσμού των Αμερικάνικων Μινκ (Neovison vison) στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, το έργο εστιάζει στη διαχείριση του Αμερικανικού Μινκ, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιβλαβών εισβλητικών ξενικών ειδών σε φυσικά περιβάλλοντα με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στις οικοσυστημικές υπηρεσίες.

Χρειάζεστε βοήθεια;

Αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα

Η εικόνα της Αθήνας αλλάζει, αναδεικνύοντας την ιστορία της και προσφέροντας μια μοναδική περιήγηση στους αρχαιολογικούς της θησαυρούς. Το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) ανακοίνωσε ένα σημαντικό

Περισσότερα »