Επιτυχής Ολοκλήρωση Σεμιναρίων του Έργου LIFE PROWhIBIT

Η Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως συντονιστής του έργου “LIFE PROWhIBIT” (Πρόληψη Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων με “Έξυπνες” Επιθεωρήσεις), διοργάνωσε με επιτυχία σειρά τριών σεμιναρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στην πρόληψη, τον εντοπισμό και την αποτροπή του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων (ΠΕΑ).


Με τα εξειδικευμένα σεμινάρια, το έργο LIFE PROWHIBIT ολοκλήρωσε μία μεγάλη και σημαντική σειρά δράσεων που εστιάζουν στην εκπαίδευση και ενημέρωση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αλλά και σχετικών φορέων και ειδικών που εμπλέκονται σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης του ΠΕΑ.
Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υλοποιείται σε συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο και το European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law (IMPEL), με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επιθεωρήσεων μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων σχετικά με τη νομοθεσία και τις πρακτικές αντιμετώπισης του ΠΕΑ.


Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν σε δύο κύκλους, ο πρώτος από 17 έως 22 Ιουνίου (Σεμινάριο Α & Β) και ο δεύτερος από 9 έως 12 Ιουλίου (Σεμινάριο Γ), σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη νομοθεσία και την εθνική στρατηγική για το ΠΕΑ, μέχρι τις καλές πρακτικές και τη συμβολή των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και των περιβαλλοντικών δικτύων στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, προσφέροντας στους συμμετέχοντες πολύτιμες γνώσεις και εργαλεία σχετικά με την αντιμετώπιση του ΠΕΑ, με έμφαση στις καινοτόμες μεθόδους και τα σύγχρονα εργαλεία επιθεώρησης. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά μέσω zoom και Facebook.


Η κ. Σοφία Ελευθεριάδου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, άνοιξε το πρώτο σεμινάριο (Α) με εισαγωγή στους στόχους του έργου και τόνισε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Στη συνέχεια, η κ. Ελένη Γλύπτη, Επιστημονική Συντονίστρια του έργου LIFE PROWhIBIT και Προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Σώματος Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος του ΥΠΕΝ, ανέπτυξε τις βασικές δράσεις του έργου και τη συνεισφορά του στην εθνική στρατηγική κατά του ΠΕΑ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη νομοθεσία, με αναλύσεις από έμπειρους νομικούς και επιθεωρητές που παρουσίασαν το ευρωπαϊκό και εθνικό νομικό πλαίσιο.


Το δεύτερο σεμινάριο (Β) εστίασε σε περιπτωσιολογικές μελέτες για την εφαρμογή του ποινικού δικαίου στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στη συνεργασία με τα περιβαλλοντικά δίκτυα και τις ΜΚΟ, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην καταπολέμηση του ΠΕΑ. Εκπρόσωποι από διάφορες οργανώσεις παρουσίασαν καλές πρακτικές και προτάσεις για την ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας και τη διαχείριση των αποβλήτων.


Το τρίτο σεμινάριο (Γ) επικεντρώθηκε σε ειδικές δεξιότητες και εργαλεία για την καταπολέμηση του ΠΕΑ. Η κ. Σοφία Ελευθεριάδου, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του ΥΠΕΝ, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ανέλυσε τους στόχους του σεμιναρίου. Στη συνέχεια, η κ. Ελένη Γλύπτη, Συντονίστρια Έργου LIFE PROWhIBIT και Προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Σώματος Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος, παρουσίασε το έργο και συνόψισε τα δύο προηγούμενα σεμινάρια. Εξειδικευμένες παρουσιάσεις έκαναν διάφοροι ειδικοί σε θέματα ΠΕΑ και σε εργαλεία και μέσα για το εντοπισμό του ΠΕΑ, αντίστοιχα.


Άλλοι ομιλητές παρουσίασαν καλές πρακτικές χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και άλλων εργαλείων ΙΤ από την Ιταλία, Ουγγαρία και Αυστρία, για την καταπολέμηση του ΠΕΑ. Οι συμμετέχοντες, που περιλάμβαναν επιθεωρητές περιβάλλοντος, ΜΚΟ, εθελοντικές ομάδες, νομικούς και εκπροσώπους δημόσιων φορέων, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος.


Η επιτυχής ολοκλήρωση των σεμιναρίων επιβεβαιώνει την ανάγκη συνέχισης τέτοιων δράσεων για την ενίσχυση των προσπαθειών κατά του ΠΕΑ, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για τη συνεισφορά τους στην επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου.


WEBSITE: stopwastecrime.gr
LINKEDIN: linkedin.com/groups/13958017
YOUTUBE: http://www.youtube.com/@spotstopwastecrime8908

Χρειάζεστε βοήθεια;