Η εταιρεία «Lever Σύμβουλοι Ανάπτυξης A.E.», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας και τον Τομέα Υδραυλικής του Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) υλοποιούν τη δημιουργία του πρώτου περιφερειακού δικτύου για την παρακολούθηση επιφανειακών και υπογείων υδάτων. Το έργο λαμβάνει χώρα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από εθνικού πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Ο υπεύθυνος παρακολούθησης του έργου και Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος της Lever, Δρ. Χατζηνικολάου Γιώργος, δήλωσε: «H δημιουργία του δικτύου για λογαριασμό της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης, είναι μια στρατηγική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διασφάλιση των υδάτινων πόρων, την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη μείωση της σχετικής αβεβαιότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημιουργίας ενός ασφαλούς και συγκεκριμένου επενδυτικού περιβάλλοντος σε ότι αφορά στους υδατικούς πόρους της περιοχής».
Η αξία για το πρώτο στο είδους του περιφερειακό δίκτυο παρακολούθησης των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύμφωνα με τον Δρ. Χατζηνικολάου, βρίσκεται στο ότι συμπληρώνει το Εθνικό δίκτυο παρακολούθησης και μειώνει την αβεβαιότητα, ιδίως σε ότι αφορά στα άγνωστης ή αβέβαιης ποιοτικής κατάστασης ύδατα της χώρας, όπως αυτά περιγράφονται στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής. Το περιφερειακό δίκτυο αποτελεί μια ζωτικής σημασίας πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και στη στήριξη της οικονομικής και περιβαλλοντικής ευημερίας. Μέσω της ολοκληρωμένης παρακολούθησης, της εμπλοκής των ενδιαφερομένων μερών και της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας, η περιοχή μπορεί να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ποιότητα των υδάτινων πόρων της. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα όλες οι σχετικές μετρήσεις γίνονται από συγκεκριμένους φορείς του δημοσίου για το Εθνικό δίκτυο παρακολούθησης, που αναγκαστικά λόγω:
- του αυξημένου τους κόστους δειγματοληψιών και αναλύσεων
- των πεπερασμένων δυνατοτήτων σε προσωπικό και μέσα, αδυνατεί να καλύψει αποτελεσματικά ή τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της χώρας.
Το εν λόγω δίκτυο στοχεύει στην παρακολούθηση της ποιότητας των υπογείων και επιφανειακών νερών (ποταμοί, λίμνες, λιμνοθάλασσες, παράκτια ύδατα) με διενέργεια δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων, σε εποχική βάση. Θα εξεταστούν δείκτες παρακολούθησης όπως ορίζονται από την εθνική νομοθεσία συμπεριλαμβανομένων ουσιών προτεραιότητας (π.χ. βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, κ.λπ.) και των προτύπων ποιότητας περιβάλλοντος (ΠΠΠ). Θα ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη η τροποποίηση της ΚΥΑ (ΦΕΚ 69/Β/22.01.2016), που περιλαμβάνει τον νέο κατάλογο ουσιών προτεραιότητας στον τομέα της πολιτικής των υδάτων καθώς και τα πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος (ΠΠΠ) για ουσίες προτεραιότητας και άλλες ρυπογόνες ουσίες.
Όσον αφορά στα υπόγεια υδατικά συστήματα οι παράμετροι που παρακολουθούνται ορίζονται στο Παράρτημα ΙΙ, Μέρος Β΄ της Οδηγίας 2006/118/ΕΚ και στο Κατευθυντήριο Κείμενο 18. Οι παράμετροι και οι δείκτες που παρακολουθούνται επιτρέπουν τον έλεγχο της γενικής χημικής κατάστασης, τον έλεγχο υφαλμύρυνσης, τον έλεγχο υποβάθμισης της χημικής κατάστασης, τον έλεγχο υποβάθμισης χερσαίων οικοσυστημάτων και τον έλεγχο επίδρασης στο πόσιμο νερό.
Η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει πολλά οφέλη:
Έγκαιρη ανίχνευση ρύπων και μολυσματικών παραγόντων.
Μείωση των ασθενειών και των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση ακατάλληλου νερού.
Διατήρηση των υδάτινων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας με τη διατήρηση υγιών υδάτινων σωμάτων.